Több, mint önmegvalósítás
ÉDES ÉLET Szólj hozzá!

ÉDES ÉLET

Habkönnyű mini pavlova tortácskák fehérboros eper dresszinggel, friss eperrel szervírozva

By: brigitteblog 2018. június 04.

JELEN BEJEGYZÉSEM SORAIT KEDVELT TERMÁLFÜRDŐHELYEINK EGYIKÉN, A KELLEMES TAVASZI NAP  MELEGÉBEN FÜRDŐZVE, VIDÁM MADÁRSZÓVAL A HÁTTÉRBEN KEZDTEM EL "LEPÖTYÖGNI" A TABLET KLAVIATÚRÁJÁN. EGY HOSSZÚ, NEM EGYSZER ÉJSZAKÁBA NYÚLÓ MUNKÁVAL TELI IDŐSZAKOT KÖVETŐEN "SZÖKTEM" EL EGY HOSSZÚ HÉTVÉGÉRE EGY KICSIT FELTÖLTŐDNI, JÓL MEGÉRDEMELTEN KIKAPCSOLÓDNI, HOGY AZTÁN SZELLEMILEG FELFRISSÜLTEN, LELKIEKBEN FELKÉSZÜLVE, ÚJULT ERŐVEL ÉS A RÁM JELLEMZŐ LENDÜLETTEL, DINAMIKÁVAL ÁLLJAK AZ ELŐTTEM ÁLLÓ ÚJ SZAKMAI KIHÍVÁSOK ELÉ.  

Egy-egy produktív, de mentálisan fárasztó munkanap után sokszor jól esik a konyhában "kiereszteni a gőzt". Ilyenkor fakanalat ragadva általában napestig tüsténkedem a konyhapult mögött kellemes, a bakeliten lágyan recsegő francia dallamokat hallgatva, egy pohár jóféle illatos bor társaságában. Van ugyanis valamiféle megmagyarázhatatlan "varázslat" az ételek elkészítésében. A hozzávalók megválasztásában, a keverésben, a reszelésben, olvasztásban, az ízesítésben. Mit sem ér a jól bevált recept, az elsőosztályú, friss alapanyag, a konyhai gyakorlat, ha nem ismerjük a titkot, amitől az étel valóban tökéletes lesz. Paul Gauguin-t idézve "A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván."  

Noha nem vagyok különösebben édesszájú, a tavasz és a jó idő beköszöntével nem tudok ellenállni a különböző, szezonális gyümölcsökből készülő, habkönnyű desszerteknek, mennyei pohárkrémeknek, így amikor a minap a munkából a szülői házba betérve Édesanyám egy púpozott halomnyi, lédús, fenségesen illatozó, mélyvörös, igazi kövér, húsos eperszemmel várt haza, azonnal tudtam, mit fogok készíteni belőle. 

Az egyik legváltozatosabban felhasználható és talán a legnépszerűbb gyümölcsünk a földi eper. Én sokrétűsége miatt kedvelem leginkább! Fogyasztható önmagában, ízletes nassolnivalóként, desszertek, habok, krémek illatos és édes hozzávalójaként, a reggeli zabkása mellé, vagy akár egy frissítő, nyári saláta különleges ízelemeként. Ellenállhatalan illata, lédús, zamatos íze mellett azonban rendkívül egészséges is! Nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat, kitűnő C- és E vitamin forrás, méregtelenítő és vírusölő, jótékony hatással van az érrendszerünkre, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát valamint lassítja az öregedést. Igazi csodagyümölcs, amelyet én talán frissen, egy könnyed #pavlova natúr feltétjeként fogyasztok legszívesebben.

Ez a könnyű habcsóktorta nevét Anna Pavlova orosz származású balerináról kapta, hiszen épp oly kifinomult és elegáns desszert, mint maga a művésznő volt. Az édes tojásfehérjehab roppanós textúráját remekül kiegészíti a semlegesebb ízű, könnyedebb tejszínhab, a mellé felszolgált eperöntet illetve a feltétként ráhalmozott, friss eperdarabok pedig kellemes kontraszttal fokozzák tovább az ízélményt.
 _mg_0042.jpg

 Hozzávalók:

 Torta alaphoz:

6 tojásfehérje
260 g cukor
2 ek kukoricakeményítő
1 tk almaecet
1 csipet só

 Tejszínhabhoz és feltéthez:

200 ml habtejszín
1 ek cukor
friss eper 

Öntethez:

150 g eper
1-2 ek cukor
1 dl fehérbor

Elkészítés:

Először is egy kis tálkában keverd el a keményítőt 2-3 ek cukorral. A tojásfehérjét egy csipet só hozzáadásával kezdd el habbá verni, majd amikor már kezd habosodni, kanalanként adagold hozzá a cukrot is. Amikor a hab már jó kemény, keverd hozzá a maradék, keményítővel elkevert cukrot is, legvégül pedig az almaecetet, hogy a masszánk szép fényes legyen. Konyhai robotgéppel néhány perc alatt csodás, kemény habot készíthetünk, minden erőfeszítés nélkül.

Sütőpapírral bélelj ki egy nagyobb tepsit, majd egy pohár segítségével rajzolj egyforma méretű köröket rá - ezek adják majd a pavlova tortácskák alapját. A pohár átmérőjétől függően igény szerint készíthetsz kisebb avagy nagyobb pavlovatortákat, a praktikumot és a mutatósságot ugyanakkor célszerű szem előtt tartani. A kisebb kb. 5-7 cm átmérőjű alapokat ízlésesen, egy-kettőre el lehet fogyasztani, akár anélkül, hogy villát kellene ragadnunk.

A habcsók masszát kanalazd habzsákba és egy nagyobb méretű csillag formájú nyomófejjel a zsák végén az előzőleg megrajzold körök mentén formáld meg a habcsókokat a közepükön egy kis mélyedést hagyva, ahová a végén a tejszínhab és a friss gyümölcs kerül majd a desszert megkoronázásaként.

Előmelegített sütőben 110 °C-on hozzávetőlegesen egy órán át sütjük, majd a készüléket kikapcsolva hagyjuk az alapot a sütőben kihűlni.

Amíg a habcsókalap sül, robotgép segítségével a fordulatszámot fokozatosan emelve selymes habbá verjük a habtejszínt egy kanál cukor hozzáadásával és elkészítjük a fehérboros-epres dresszinget.

Egy lábasban közepes erősségen a fehérbort a felnegyedelt eperrel és egy-két evőkanál cukorral felfőzzük, majd amikor a gyümölcs már megpuhult és a leve is kissé besűrűsödött, levesszük a tűzről és félretesszük kicsit hűlni. Végül a gyümölcs húsát is belepaszírozva, tovább sűrítjük az öntetet.

Tálaláskor a pavlova tortácskák közepébe halmozzuk a tejszínhabot, majd néhány szem friss eperrel, esetleg más erdei gyümölccsel, mentalevéllel ízlésesen díszítjük desszertünket. A fehérboros-epres dresszinget a torták mellé kínáljuk, amely így enyhe savanykásságával tökéletesen ellenpontozza majd a pavlova alapunk édességét. A végeredmény egy mennyei, habkönnyű epres-álom.

facetune_17-05-2018-22-38-41.jpg_mg_0013.jpg_mg_0036.jpg 

Egy finom desszert összehozza az embereket, bárhonnan származnak is. Mindenkit barátságossá tesz és mosolyt csal az arcára. Készítsd el Te is otthon szeretteidnek, barátaidnak! 

Jó étvágyat hozzá,
Brigitte

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Amennyiben szívesen olvasnád írásaimat a jövőben is, iratkozz fel a blogomra, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről. Instagram és Facebook oldalamon pedig további képek közül szemezgethetsz, gyere, nézz be hozzám, várlak szeretettel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brigitte.blog.hu/api/trackback/id/tr4613978926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása